Trenger du hjelp?

Julegavetradisjoner i Norge

Julegaver og mat står i fokus i de fleste hjem under julen. Vi går heller ikke glipp av å synge julesanger på julaften. Anita Borch, forsker og sosiolog hos Statens institutt for forbruksforskning, har forsket på særnorske julegavetradisjoner.

Hvorfor feirer norske familier jul med gaver?

Julaften slik den feires i dag er basert på gamle tradisjoner som faktisk hverken er knyttet til julenisse, gaver eller juletreet. I hovedsak handlet denne feiringen, som har røtter tilbake til norrøn tid, om mat.

Tradisjonen med å gi gaver er likevel gammel. Julegavene var i begynnelsen gaver som ble utvekslet mellom høy og lav i samfunnet. Her i Norden er det å gi gaver til jul en tradisjon vi kan spore tilbake til Eirik Jarls hoff på 1000-tallet. Han ga gaver til sine menn på nyttårsdagen åttende dag jul, slik skikken som beskrevet i sagaen var blant fyrster i andre land i Europa.

Det var spesielt tjenestefolk som mottok nyttårsgavene. Etterhvert ble tradisjonen forskjøvet til julaften, men man delte fortsatt helt frem til midten av 1600-tallet ut gaver på nyttårsaften. Først på 1800-tallet ble det ansett som vanlig med julegaver.

Hvem gir nordmenn julegaver til?

Borch sine undersøkelser viser at julegaveskikken har endret seg minimalt de siste 25 årene. Fortsatt følger julegaveutvekslingen regler som sier at jo nærmere mottakeren er lokalisert i familenettverket, desto mer skal gaven koste og desto mer forpliktet er man til å gi.

Størt prioritet har partneren og egne barn. Deretter foreldrene våre, andre barn og andre voksne i familietreet. Venner og kollegaer får i mindre grad og mindre ofte julegaver. Faktisk får disse kontaktene sjeldnere julegave i dag enn for 25 år siden. I følge Borch er dette et tegn på at dagens julegavetradisjon mer enn noen gang er en feiring av familien.

Gir vi julegaver bare fordi alle andre gjør det?

Det eksisterer ganske konkrete regler for gavegivning. Mest grunnleggende er det at gaver skal gis, mottas og gjennytes. Gaver knytter ifølge klassisk teori sosiale bånd mellom giver og mottaker, og da forstår vi at de har en sammenknyttende funksjon - mottakeren i år blir giver neste år.

Til tross for de grunnleggende sosiale spillereglene for julegaver sier bare 20-30 prosent av nordmenn seg enig i at man skal gi en gave dersom man har fått en gave. Legitime grunner for ikke å gi julegaver er, i følge deltakerne i undersøkelsen, at mottakeren har blitt voksen (62 %), samlivsbrudd med mottakeren (51 %), eller at økonomien er dårlig (30 %).

Det blir dermed helt sikkert julegaver under juletreet i år også, kan vi konkludere. Neste gang du ser deg om etter julegavetips eller åpner en julegave, kan du glede deg over å vite litt mer om hva julegavene betyr for oss, våre kjære, for samfunnet og fellesskapet som helhet.

Kilder:

Holck, Per, Merkedager og gamle skikker, J.W. Cappelens Forlag a.s., Oslo, 1993.

Forsker og sosiolog Anita Borch hos Statens institutt for forbruksforskning (SIFO 2012)

2020-06-04T23:02:56+00:00